Tradycją żłobka stało się kiszenie kapusty. W tym roku dzieci z grupy starszej 17.10.2019r. również zabrały się za jej przygotowanie. W czasie zajęć malce zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się także, że jest ona źródłem cennych witamin i zabrały się ochoczo do pracy. Do wielkich mis wrzucały poszatkowaną kapustę i startą marchewkę, dodały trochę soli, a następnie parami deptały, ugniatały i tak w kółko. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich „cioć”, a zajęcia bardzo im się podobały. Teraz trzeba tylko cierpliwie czekać, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka.
Zdjęcia ze wspólnej "pracy" publikujemy w galerii Kiszenie kapusty
Strona używa plików cookies w celu poprawnego korzystania z serwisu.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody.
Dowiedz się więcej o tym, jak używamy plików cookies z
.